ASASDAG 9 maart 24 Slot Zeist

De ASAS dag

Op 9 maart a.s. is er voor leden, vrienden en belangstellenden een bijeenkomst in Slot Zeist. De eerste ASAS dag van dit jaar.

Het programma

10.00 – 10.30 De Slotzaal is open voor ontmoeting, koffie en thee
10.30 – 10.35 Welkom en introductie van de spreeksters
10.35 – 12.30 De astroloog van wetenschappen tot gek
Nora Gosselink, inclusief groepsgesprek
12.30 – 13.30 Lunch
13.30 – 14.15 ALV
14.15 – 14.30 korte pauze
14.30 – 16.30 Dansen met Eris en Sedna
Saskia van Vliet
16.30 – 17.00 Afsluiting

De eerste spreekster van de dag is Nora Gosselink

Nora werkt als astroloog, is historica en hield zich in haar onderzoek bezig met de geschiedenis van astrologie en wetenschapsfilosofie. Ze werkt nu aan een onderzoek (RMA-scriptie) over de rol van astrologen in de Weimarrepubliek en Nazi-Duitsland. In 2019 startte ze haar astrologische praktijk met als missie een brug te slaan tussen het hier en nu en de rijke geschiedenis en filosofie achter de astrologie. Ze kwam regelmatig in de media (NOS, JAN, Cosmopolitan, VIVA, Koffietijd) en maakt een populaire podcast over astrologie. (Meer dan 25.000 keer beluisterd.)

De astroloog: van wetenschapper tot gek

Over de positie van de astroloog in de 21e eeuw

Welke rol hebben we als astrologen in de maatschappij? Hoe verhouden we ons tot de rest van de wereld, en zo ook tot critici? Is het tijd voor een verzoening tussen astrologie en wetenschap of mogen we juist nog meer staan voor de spirituele kant van ons vak?

In deze lezing neemt Nora Gosselink je mee in de geschiedenis en de toekomst van de astrologie en de relatie tot wetenschap. Wat maakte dat astrologie in verschillende periodes momentum ervoer en een grote invloed kon uitoefenen op de maatschappij als geheel? In de geschiedenis van de astrologie wisselen de momenten waarin astrologen serieus werden genomen als wetenschappers en verdreven werden als paria zich in een rap tempo af. Hoe voorkomen we dat we weer paria worden, en willen we eigenlijk wetenschappelijk zijn?

Er wordt geraakt aan de religieuze en spirituele betekenis van astrologie, de link tussen astrologie en psychologie en de zoektocht naar een wetenschappelijke verklaring voor de magie van ons vakgebied. Deze tijd vraagt om een nieuw bewustzijn rond ons eigen vak. Door ons te focussen op wat we teweeg kunnen brengen in plaats van steeds te prevelen over het bestaansrecht van astrologie, kunnen we een ongeëvenaarde invloed hebben.

Vandaag de dag is er weer sprake van momentum: als astrologen kunnen we nu keuzes maken die ervoor zorgen dat ons vakgebied niet meer weg te denken is.

Na afloop zal het publiek met elkaar in groepen discussiëren over 3 stellingen die met het onderwerp van de ochtend, de relatie tussen astrologie en wetenschap, samenhangen

ALV

De jaarlijkse algemene ledenvergadering is toegankelijk voor iedereen die daarvoor belangstelling heeft. De documenten worden aan de stemgerechtigde leden van tevoren toegestuurd.

De tweede spreekster is Saskia van Vliet

Saskia van Vliet heeft een astrologische praktijk in Grou-Friesland (Sterrentaal) en is astrologie-docent bij de opleiding Caelestis. Zij heeft twee boeken geschreven:
De Plutoïden, lichten van kosmische wijsheid.

En onlangs verscheen haar nieuwe boek:
De Pluto-Quest. De Plutoïden en de reis naar oneindigheid.

De Plutoïden waar zij mee werkt zijn: Pluto, Sedna, Eris, Ixion, Orcus, Gonggong, Haumea, Makemake, Huya, Quaoar, Salacia en Varuna.
Meer informatie over haar kun je over haar vinden op haar website: www.sterrentaal.nl

Dansen met Eris en Sedna

Naast de veelbesproken conjuncties tussen de planeten Jupiter, Saturnus en Pluto in het teken Steenbok, maakte in het voorjaar van 2019 Pluto een vierkant-aspect met de dwergplaneet Eris. Het vierkant-aspect tussen beide dwergplaneten herhaalde zich verschillende keren tot ver in 2021. Sinds deze ‘dans’ tussen Pluto en Eris en de grote conjuncties met Saturnus, Jupiter en Pluto in de hoofdrol van 2020, kunnen we denk ik wel zeggen dat het thema twist en tweestrijd (Eris haar thema) groteske vormen heeft aangenomen.
Eris was overigens niet de enige die door Pluto is ‘aangezet’. Ook Sedna laat van zich horen.

Waar Eris gaat over het stellen van vragen die niet gesteld mogen worden, omdat de vragen ongemakkelijke antwoorden opleveren, gaat Sedna over gevoel dat niet gedeeld mag worden.

Wanneer je de Plutoïden in de horoscoop gaat duiden, ga je kijken naar je eigen schaduw. Dit met de bedoeling om de regie terug in handen te nemen. In je schaduw vind je je onderdrukte emoties, onverwerkte herinneringen, verborgen geheimen, je dromen, je verlangens, maar vooral ook je angsten. De intentie van de Plutoïden is: jou helpen om je verloren Zelf-Vertrouwen terug te vinden en daarmee ook het gevoel van compleet zijn…

In het eerste deel van de middag zal ik wat over de Plutoïden in het algemeen vertellen. Vervolgens gaan we ons meer richten op de dans van Eris en Sedna. Ik zal een of misschien meer voorbeelden geven en de betekenis van Eris en Sedna in de horoscoop uitleggen, zodat je met wat handvaten daarna zelf in een groepje de eigen Sedna en Eris kunt gaan onderzoeken. Je kunt de posities van beide Plutoïden vinden in de efemeriden achterin mijn boek.

Ook te vinden in het astrologieprogramma Planetdance of op de site www.astrodienst.nl

Opgave ASASdag

 

Aanmelden voor aanwezigheid en facultatieve lunch.
Meld je aan via het volgende aanmeld formulier:

Aanmelden

Vermeld je naam, je keuze voor lunch à € 24.50 met evt. voedingswensen of vermelding van Geen Lunch. Zelf meegebrachte lunches mogen niet opgegeten worden in Slot Zeist!

De dag is kosteloos voor alle leden.

Niet-leden betalen € 45 en Vrienden van de ASAS betalen € 30. Je kan het bedrag (lunch en toegang indien van toepassing) van tevoren overmaken op rekening: NL84 TRIO 0390 1656 03 o.v.v. ASASdag 9 maart 2024.

Slot Zeist bevindt zich aan de Zinzenburglaan 1 3703 CE Zeist.